Appelcompote met chocolademousse

Gerecht voor 4 personen

Ingrediënten

  • 1 Appel
  • 1,5 eetlepel suiker
  • 50 ml appelsap
  • 50 ml sinaasappelsap
  • 1 vanillestokje, in de lengte gehalveerd
  • 1 kaneelstokje
  • 1 steranijs
  • 1 eetlepel water
  • 0,5 theelepel aardappelzetmeel, opgelost in eetlepel water
  • 75 gram pure chocolade
  • 1 ei (alleen het eigeel)
  • 1 eetlepel vanillesuiker
  • 1 mespuntje gemalen kaneel
  • 1 theelepel rum
  • 150 ml room

Bereiden

Smelt de chocolade in een schaal die boven een pan heet water is geplaatst. Voeg het eigeel en de vanillesuiker samen in een andere schaal en plaats ook deze boven kokend water (au bain marie). Klop het eigeel en de vanillesuiker vervolgens net zo lang tot de massa in volume is verdubbeld. Schep hier de gesmolten chocolade door, vervolgens de rum en de gemalen kaneel. Roer totdat je een glad mengsel hebt en laat het afkoelen tot kamertemperatuur. Klop dan de room half stijf en schep deze langzaam door het chocolademengsel. Laat de mousse daarna gedurende twee uur afkoelen in de koelkast. Schil vervolgens voor de compote de appel en snij deze in blokjes of schijfjes. Plaats een pannetje op middelhoog vuur en verhit de suiker. Voeg zodra de suiker goudbruin wordt de Kanzi-stukjes toe en overgiet het geheel met het appel- en sinaasappelsap. Voeg hieraan de steranijs, het kaneelstokje en het gehalveerde vanillestokje toe en laat het mengsel tot de helft inkoken. Voeg ten slotte de opgeloste aardappelzetmeel toe en roer goed door. Laat de compote afkoelen in de koelkast. Serveer de compote en mousse samen.